De aller fleste tenker nok på svømming som en veldig “skånsom” idrett, ettersom det ofte er svømming en blir anbefalt å drive med når en sliter med andre skader. Nettopp derfor er det mange som blir frustrert og forvirret når de begynner å oppleve smerter i skulderen når de svømmer. Flere har hørt om begrepet svømmeskulder eller “Swimmers shoulder” – men hva er egentlig det, og hva kan en gjøre for at det skal bli bedre?

Hva er svømmeskulder?

Svømmeskulder betyr enkelt og greit “smerter i skulder når en svømmer”. Det er med andre ord et samlingsbegrep. Som oftest skyldes dette rotatorcuff relaterte skuldersmerter. Les gjerne våre artikler om rotatorcuffen og rotatorcuff relaterte skuldersmerter.

Hvorfor oppstår svømmeskulder?

Armtak i svømming krever store bevegelser i skuldrene, og utvikling av kraft når skulderen er i en posisjon med kombinert elevasjon og innoverrotasjon. Dette er på ingen måte en farlig posisjon som en burde unngå – men dersom en svømmer tusenvis av armtak ukentlig så stilles det store krav til stabiliserende muskulatur som rotatorcuffen, og annen muskulatur omkring skulderbladet. Dette kan over tid føre til en overbelastning av senevevet tilknyttet rotatorcuff muskulaturen. En ser tendenser til at de som sliter med svømmeskulder har lavere muskulær utholdenhet. Det er derfor tenkelig at en viktig del av behandling og forebygging er å styrke denne.

Behandling av svømmeskulder

Det er viktig at behandlingsplanen tilpasses den enkelte. Dette gjøres på bakgrunn av en helhetlig undersøkelse med gjennomføring av kliniske tester, samt kartlegging av faktorer som treningsvolum og søvn. En kan også supplere med ultralydundersøkelse dersom det er behov. Følgende tiltak er ofte sentrale i behandlingen: 

  • Belastningsstyring: Aktivitetstilpasning og midlertidig reduksjon av smertefull aktivitet, etterfulgt av gradvis oppbygning. 
  • Veiledet opptrening: Gjennomføring av øvelser for opptrening av senevev tilknyttet rotatorcuff, samt styrking av annen muskulatur omkring skulderbladet.
  • Restitusjonstiltak kan være med å forebygge belastningsskader som svømmeskulder, men vil også være sentralt i en rehabiliteringsfase. I tillegg vil det kunne gi økt prestasjon i bassenget – les mer om restitusjonstiltak her.
  • Trykkbølgebehandling kan være aktuelt dersom tilstanden har vart over lengre tid uten bedring, men da i kombinasjon med trening og øvelser. 

Våre behandlere på Løren, Oslo sentrum og Fornebu har god erfaring med diagnostisering og behandling av skulderplager. Olav Barøy på Løren har særskilt kompetanse på svømmeskader etter flere år som aktiv svømmer og hovedtrener i svømmeklubb.

Referanser

  • Davis, D. D., Nickerson, M., & Varacallo, M. (2023). Swimmer’s Shoulder. In StatPearls. StatPearls Publishing.
  • McKenzie, A., Larequi, S. A., Hams, A., Headrick, J., Whiteley, R., & Duhig, S. (2023). Shoulder pain and injury risk factors in competitive swimmers: A systematic review. Scandinavian journal of medicine & science in sports33(12), 2396–2412. https://doi.org/10.1111/sms.14454
  • Struyf, F., Tate, A., Kuppens, K., Feijen, S., & Michener, L. A. (2017). Musculoskeletal dysfunctions associated with swimmers’ shoulder. British journal of sports medicine51(10), 775–780. https://doi.org/10.1136/bjsports-2016-096847
  • Tovin B. J. (2006). Prevention and Treatment of Swimmer’s Shoulder. North American journal of sports physical therapy : NAJSPT1(4), 166–175.
  • Welbeck, A. N., Amilo, N. R., Le, D. T., Killelea, C. M., Kirsch, A. N., Zarzour, R. H., Burgi, C. R., Sell, T. C., & Faherty, M. S. (2019). Examining the link between thoracic rotation and scapular dyskinesis and shoulder pain amongst college swimmers. Physical therapy in sport : official journal of the Association of Chartered Physiotherapists in Sports Medicine40, 78–84. https://doi.org/10.1016/j.ptsp.2019.08.013