Behandlinger
Vi skal ha de aller beste terapeutene med på laget for å gi våre pasienter den aller beste behandlingen.
Manuellterapi
Manuellterapi er en mastergrad for fysioterapeuter innen muskel- og skjelettlidelser. Utdanningen gir en spesialisert kompetanse i utredning, behandling og forebygging av smerter, skader, sykdom og funksjonsplager i muskel- og skjelettapparatet.
Hva er spesielt med manuellterapi?
Fysioterapeuter som kan kalle seg manuellterapeuter, har i tillegg til sin videreutdanning bestått kurseksamen i radiologi, differensialdiagnostikk og laboratorieanalyser, og de har særskilt trygdefaglig opplæring. Dette er en del av kompetansen som gir manuellterapeuter utvidede rettigheter i helsevesenet for muskel- og skjelettlidelser.
En manuellterapeut kan hjelpe med å:
- henvise pasienter videre til spesialisthelsetjenesten.
- henvise pasienter til radiologiske undersøkelser.
- sykemelde pasienter med muskelskjelettplager/-sykdommer i inntil 12 uker.
- ved langvarig sykemelding delta i lovpålagt «dialogmøte» sammen med arbeidsgiver, arbeidstaker og bedriftshelsetjenesten. Hensikten med dialogmøtet er å komme fram til tiltak som tilrettelegger for at den sykemeldte kan være på jobb når det er medisinsk forsvarlig.

Fysioterapi
Fysioterapeuter jobber med kropp og bevegelse for å fremme god helse. En fysioterapeut forebygger og behandler skader og sykdommer som gir smerter og/eller nedsatt funksjon i muskel- og skjelettsystemet.
Fysioterapeutens behandling er basert på undersøkelse og vurdering av pasientens problem og hva pasienten selv ønsker hjelp til. Målet er at pasienten kan utvikle, gjenvinne eller holde ved like funksjonsevnen, utnytte egne ressurser og bidra aktivt i å bedre egen helse. For å få til dette er det viktig at pasienten og fysioterapeuten utvikler et trygt og tillitsfullt forhold.
Fysioterapeuter behandler enkeltpersoner i alle aldre, men kan også jobbe helsefremmende og forebyggende mot enkeltpersoner, grupper og på samfunnsnivå. Fysioterapeuter samarbeider ofte med annet helsepersonell.
«Fysioterapeut» er en beskyttet tittel som krever autorisasjon fra Helsedirektoratet. For å få autorisasjon må man etter endt utdanning gjennomføre ettårig, lønnet turnustjeneste. Fysioterapi er et praktisk og tradisjonsrikt fag som er i stadig utvikling og setter krav til akademisk kompetanse, kritisk tenkning og nyskaping.

Kiropraktor
En kiropraktor har en femårig masterutdannelse i kiropraktikk. Etter fullført obligatorisk turnustjeneste er kiropraktorer offentlig godkjent (autorisert) helsepersonell med selvstendig diagnose- og behandleransvar.
Kiropraktorer fungerer som primærkontakter i førstelinjetjenesten med spesialkompetanse på muskel- og skjelettlidelser. Som pasient kan du komme direkte til kiropraktor uten legehenvisning, og bli fulgt opp med utredning, behandling og forebygging av dine muskel- og skjelettplager. Behandlingen er kunnskapsbasert og inkluderer ulike manuelle grep og teknikker, fysiske øvelser, samt informasjon og veiledning. Våre kiropraktorer er medlemmer av Norsk kiropraktorforening.
Man trenger ikke henvisning for å gå til kiropraktor. Kiropraktorer er som nevnt primærkontakter, og har derfor selvstendig diagnose- og behandlingsansvar.
Som primærkontakter i helsevesenet kan kiropraktorer:
- Henvise pasienter til legespesialist, for eksempel ortoped/nevrolog/revmatolog.
- Henvise til bildediagnostisk undersøkelse som MR, røntgen eller CT
- Sykemelde pasienter med muskelskjelettplager/-sykdommer i opptil 12 uker
- Ved langvarig sykemelding delta i lovpålagt «dialogmøte» med arbeidsgiver og ansatt og eventuell bedriftshelsetjeneste
Helseøkonomiforvaltningen (HELFO) yter stønad til behandlingsutgifter hos kiropraktorer. Kiropraktorene fastsetter selv pris på sine tjenester, og stønaden vil derfor normalt bare dekke en begrenset andel av de totale kostnadene. Behandling hos kiropraktor omfattes ikke av noen av frikortordningene.
Behandlerverket har kiropraktorer på alle klinikker. Her kan du se oversikten av kiropraktorene som jobber i Behandlerverket.

Trykkbølgebehandling
Fokusert trykkbølgebehandling (Shockwave) har over lang tid vært en effektiv metode for å knuse nyrestein. I nyere tid har teknologien blitt utviklet og brukes nå også som en enkel og effektiv fysikalsk behandlingsmetode – som «vanlig» trykkbølgebehandling – for langvarige senelidelser og andre muskel- og skjelettlidelser. Behandling med sjokkbølger og trykkbølger har dokumentert effekt i behandling av blant annet senebetennelser, stressfrakturer, beinhinnebetennelse og problemer med ereksjonen.
Når brukes trykkbølge- og sjokkbølgebehandling?
Vanlig trykkbølgebehandling brukes primært på overfladiske kroniske og subakutte senelidelser, også kalt senebetennelser, i tillegg til muskelspenninger. Fokusert trykkbølge (sjokkbølger) har i tillegg god effekt på langvarige slimposebetennelser, beinhinnebetennelse, oppheling av beinvev, samt urologiske problemstillinger som ereksjonssvikt og kronisk bekkensmertesyndrom. Helt nyoppståtte/akutte seneskader eller slimposebetennelser brukes det sjelden trykkbølge på.
De vanligste plagene som kan behandles med trykkbølge (R-SW) og sjokkbølge (F-SW)?
- Skulder: Kalkskulder, og senebetennelser i skulder. Vanligste er supraspinatus tendinopati. (R- og F-SW)
- Albue: Tennisalbue og golfalbue (R- og F-SW)
- Hofte: Smerter på utsiden av hoften. (R- og F-SW)
- Kne: Jumper’s knee / hopperkne og Runner’s knee / løperkne (R- og F-SW)
- Legg: Benhinnebetennelse / traksjonsperiostitt (F-SW)
- Ankel: Akillessenebetennelse (R- og F-SW)
- Fot: Plantar fascitt og hælspore (R- og F-SW)
- Mannehelse: Ereksjonssvikt, Skjev penis, kroniske bekkensmerter (F-SW)

Ultralyd
Diagnostisk ultralyd er et fantastisk bildediagnostisk verktøy som supplerer den kliniske undersøkelsen av en rekke muskel- og skjelett lidelser, og brukes særlig for å få et bedre bilde på skader i sener, leddbånd, muskler og rundt ledd. På denne måten gir ultralydundersøkelse, kombinert med klinisk undersøkelse, behandleren mulighet til å stille en mer nøyaktig diagnose, noe som igjen resulterer i raskere riktig behandling.
Diagnostisk ultralyd er den eneste bildediagnostiske undersøkelsen ved muskel- og skjelett plager som kan utføres under bevegelse. Dette kalles en dynamisk undersøkelse og er svært fordelaktig ettersom man da får en unik mulighet til å vurdere funksjonen av det smertefulle området. I tillegg har ultralydundersøkselsen en stor fordel ved at man lett kan sammenligne med den “friske” siden noe som gir undersøkeren et godt grunnlag for sammenligning.
Oppsummert er diagnostisk ultralyd særlig velegnet til å påvise:
- Tendinopati/senebetennelser
- Kalkdannelser i muskler og sener
- Avrivninger i sener, ligamenter eller muskler.
- Slimposebetennelse
- Blødninger/hevelser
- Skader rundt ledd

Naprapati
Naprapater gir manuell behandling av muskel-og leddplager, både akutt, kronisk, forebyggende og rehabiliterende. Pasientens anamnese (sykehistorie), undersøkelser og tester danner grunnlaget for den individuelle behandlingen. Det legges stor vekt på å analysere og forebygge underliggende årsaker.
Behandlingen retter seg mot å gjenskape normal funksjon i muskel- og skjelettsystemet. Ved å kombinere ulike behandlingsteknikker kan behandling hos naprapat redusere muskelsmerter og nedsatt bevegelse.

Osteopati
Osteopater har bred kunnskap om kroppen og sammenhengene mellom fysisk, psykisk og sosiale faktorer som påvirker helsen vår. Våre osteopater gir deg god manuell behandling, i tillegg til å veilede, motivere og bidra til at du selv er aktiv og tar ansvar for egen helse.
Osteopater finner sammenhengen mellom dine plager, din kropp og din hverdag. De må har en helhetlig forståelse av dine smerter og plager for å bidra til bedring. Osteopatene våre bruker derfor god tid på deg og din helse.

Mannehelse / Urologi
Bruken av shockwave-terapi i urologi har vist seg lovende for å behandle tilstander som erektil dysfunksjon (impotens eller ereksjonssvikt) og Peyronies sykdom. Terapien bruker høyintensive sjokkbølger for å forbedre blodsirkulasjonen og bryte ned plakkoppbygging, noe som kan rette ut penisens krumning. Behandlingen er non-invasiv og har vist seg å være sikker og godt tolerert av pasienter. Vi tilbyr behandling for følgende problemstillinger.
