Har du smerter på utsiden av albuen uten noen åpenbar årsak? Gjør det spesielt vondt når du bruker arm / håndledd og må gripe noe tungt? Da kan det være at du har fått tennisalbue. Tilstanden oppstår gjerne etter repetitiv belastning over lengre tid, men i motsetning til hva navnet tilsier trenger du ikke være tennisspiller for å utvikle plagen. I denne artikkelen går vi nærmere inn på alt du trenger å vite om tennisalbue.
Hva er egentlig tennisalbue?
Tilstanden kalles på fagspråket for lateral epikondyalgi og er en overbelastning av ekstensor-muskulaturens felles sene i underarmen. Denne senen ligger på utsiden av albuen og fester seg inn mot kulen du kan kjenne på utsiden av albuen. Tilstanden kjennetegnes av smerter under aktivitet, oftest lokalisert til et spesifikt punkt på utsiden av albuen som også er ømt å ta på. Smertene kan bre seg nedover muskulaturen i underarmen og av og til kan det verke også en stund etter aktivitet. Tilstanden oppstår etter overbelastning over tid, gjerne fra repetitiv belastning. For eksempel er tilstanden vanligere blant håndverkere som regelmessig benytter tunge verktøy og arbeider ensidig og repetitivt med håndledd og arm. På grunn av overbelastningen får vi en gradvis nedbrytning av senevevet som dermed endrer struktur. Resultatet er en sene som ikke lenger tåler belastning like godt som tidligere.
Hvordan stilles diagnosen?
Diagnosen stilles hovedsakelig klinisk. Det vil si at en behandler setter diagnosen etter en grundig undersøkelse og innhenting av informasjon. Det er ofte en enkel diagnose å stille basert på historikk rundt aktivitet, smertelokalisasjon, samt smertemønster. Av og til kan bildediagnostikk som ultralydundersøkelse være med på å bekrefte diagnosen.
Typiske kjennetegn er en historikk som tilsier overbelastning, smerter ved aktivitet men ikke i hvile, smerter ved direkte trykk mot senen, og ofte noe redusert gripestyrke.
Tips og råd til deg med tennisalbue:
- Tilpass aktiviteten i hverdagen så du ikke provoserer unødvendig. Styr dette basert på smerte underveis og etter aktivitet. Det er ikke farlig å fortsette med smertefull aktivitet, men det er vanskelig å ignorere plagene dersom du regelmessig fremprovoserer dem.
- Gi det tid. Dette er en tilstand som ofte tar lang tid å bli kvitt og det virker samtidig som at tid er en av de viktigste faktorene i behandlingen. De aller fleste er symptomfrie etter et år uansett hvordan det behandles.
- For smertelindring kan du forsøke det som kalles isometrisk trening. Hold en vekt med håndryggen opp og støtte under underarmen. Jobb i mot at håndleddet faller ned og hold posisjon i 30-45 sekunder, 3-5 runder. Du bør oppleve en ganske umiddelbar smertelindrende effekt fra runde til runde. Også en fin måte å introdusere litt belastning dersom du har måttet ta det veldig med ro for å unngå smerter.
- Langsom styrketrening med gradvis økende belastning har vist seg å ha god effekt på senevev så gå gjerne over til mer dynamisk trening av underarmsmuskulaturen når smertene tillater det. Gjerne tungt og bruk smerte i etterkant av trening for å vurdere om du har tålt treningen. Sener tolererer som regel langsomme bevegelser bedre enn raske, så start der.
- Etter hvert som du har smertene under kontroll bør du gradvis gjenoppta den aktiviteten du ønsker å holde på med. Annen mindre spesifikk trening av overkropp er også god belastning for området og kan være en del av behandlingen. Isometrisk trening kan du gjerne fortsette med dersom du opplever smertelindring.
- Trykkbølgebehandling kan være et alternativ for smertelindring, men er ikke anbefalt som første form for behandling og prøves som regel heller etter en lengre periode uten bedring.
Oppsummering
Tennisalbue kan være en frustrerende tilstand som tar lang tid. Det er imidlertid ikke en farlig tilstand og går ofte over av seg selv. Behandlingen handler i størst grad om å tilrettelegge så en kan fungere så godt i hverdagen som mulig. I tillegg ønsker vi å finne noe som hjelper på smerten og som lar deg gjenoppta normal aktivitet så raskt som mulig. Våre behandlere på Fornebu, Oslo sentrum og Løren har god erfaring med diagnostisering og behandling av tennisalbue, og kan hjelpe deg med å tilpasse en plan for å bli bra så raskt som mulig.
Referanser:
- Kroslak M, Murrell GAC. Surgical Treatment of Lateral Epicondylitis: A Prospective, Randomized, Double-Blinded, Placebo-Controlled Clinical Trial. Am J Sports Med. 2018 Apr;46(5):1106-1113. doi: 10.1177/0363546517753385. Epub 2018 Mar 2. PMID: 29498885.
- Coombes BK, Bisset L, Brooks P, Khan A, Vicenzino B. Effect of corticosteroid injection, physiotherapy, or both on clinical outcomes in patients with unilateral lateral epicondylalgia: a randomized controlled trial. JAMA. 2013 Feb 6;309(5):461-9. doi: 10.1001/jama.2013.129. PMID: 23385272.
- Karanasios S, Korakakis V, Whiteley R, Vasilogeorgis I, Woodbridge S, Gioftsos G. Exercise interventions in lateral elbow tendinopathy have better outcomes than passive interventions, but the effects are small: a systematic review and meta-analysis of 2123 subjects in 30 trials. Br J Sports Med. 2021 May;55(9):477-485. doi: 10.1136/bjsports-2020-102525. Epub 2020 Nov 4. PMID: 33148599.
- Ikonen J, Lähdeoja T, Ardern CL, Buchbinder R, Reito A, Karjalainen T. Persistent Tennis Elbow Symptoms Have Little Prognostic Value: A Systematic Review and Meta-analysis. Clin Orthop Relat Res. 2022 Apr 1;480(4):647-660. doi: 10.1097/CORR.0000000000002058. PMID: 34874323; PMCID: PMC8923574.