Trykkbølgebehandling

Sjokkbølgebehandling har over lang tid vært en effektiv metode for å knuse nyrestein. I senere tid har behandlingen blitt utviklet til å bli en effektiv fysikalsk behandlingsmetode på langvarige senelidelser, og noen andre muskel- og skjelett lidelser.

Trykkbølgebehandling

Trykkbølgebehandling har over lang tid vært en effektiv metode for å knuse nyrestein. I senere tid har behandlingen blitt utviklet til å bli en effektiv fysikalsk behandlingsmetode på langvarige senelidelser, og noen andre muskel- og skjelett lidelser.  

Trykkbølgebehandling brukes primært på kroniske og subakutte senelidelser, også kalt senebetennelser. I tillegg har det god effekt på langvarige slimposebetennelser. Helt nyoppståtte/akutte seneskader eller slimposebetennelser brukes det sjelden trykkbølge på.

De vanligste plagene som kan behandles med trykkbølge? 

 • Skulder: Kalkskulder, og senebetennelser i skulder. Vanligste er supraspinatus tendinopati.
 • Albue: Tennisalbue og golfalbue
 • Hofte: Smerter på utsiden av hoften.
 • Kne: Jumper’s knee / hopperkne og Runner’s knee / løperkne
 • Legg: Benhinnebetennelse / traksjonsperiostitt
 • Ankel: Akillessenebetennelse
 • Fot: Plantar fascitt og hælspore

Når brukes trykkbølge? 

Trykkbølgebehandling brukes primært på kroniske og subakutte senelidelser, også kalt senebetennelser. I tillegg har det god effekt på langvarige slimposebetennelser. Helt nyoppståtte/akutte seneskader eller slimposebetennelser brukes det sjelden trykkbølge på.

Hvordan fungerer trykkbølgebehandling? 

En applikator blir satt direkte på huden over skadeområdet slik at en rekke høy-energi trykkbølger sendes inn i vevet. Disse bølgene kan bryte ned skadet vev og kalk, og på den måten starte en betennelsesprosess i skadeområdet. Enkelt forklart fører dette til at man hjelper kroppen med å sette i gang sin naturlige tilhelingsprosess ved å erstatte skadet vev med friskt vev.

En behandling med trykkbølge er rimelig hurtig overstått. 4-6 minutter er vanlig varighet og gjennomføres som oftest med én ukes behandlingsintervall. Antall nødvendige behandlinger er vanligvis 3-5 behandlinger, men dette kan variere noe individuelt. Behandlingen bør kombineres med rehabiliterende øvelser eller tilpasset trening. Er det ingen endring i smerte, funksjon eller kraft etter 3 behandlinger er det sjeldent grunn til å fortsette behandlingen og det bør vurderes andre tiltak. Trykkbølge er ikke behagelig, men dette er noe avhengig av hvor man får behandling. Noen områder er vondere enn andre, men ikke verre enn at man tåler ubehaget.

Hvem kan ikke motta trykkbølgebehandling? 

Som ved alle behandlingsformer er det noen som ikke kan motta denne typen behandling. Har man noen av nevnte sykdommer, tilstander eller medisinbruk kan man ikke få trykkbølgebehandling. 

 • Gravide
 • Kreftpasienter
 • Blødere
 • Personer som går på sterke blodfortynnende medisiner

Hvis man har fått kortison injeksjon i skadeområdet må man vente i 4 uker før trykkbølgebehandling kan iverksettes