Som en ivrig løper vet du hvor viktig det er å ta vare på kroppen din, men plutselig kommer et runner’s knee/løperkne snikende og setter en midlertidig stopper for treningen din. Fortvil ikke! I dette blogginnlegget vil vi utforske hva runner’s knee er, hvorfor det oppstår, og viktigst av alt, hvordan du kan forebygge og håndtere det for å komme tilbake i løpeskoene så raskt som mulig.

Del 1: Hva er runner’s knee?

I den eksisterende litteraturen blir begrepet «løperkne/runner’s knee» anvendt som en overordnet betegnelse for smertetilstander som forekommer i området rundt kneet, enten det er på fremsiden eller utsiden av kneet.

Forekomsten av smerte på utsiden av kneet, ofte referert til som iliotibialt smertesyndrom, er en relativt vanlig skade assosiert med løping. Dette skyldes at den store senen som strekker seg langs utsiden av låret, forårsaker kompresjon av sensitivt vev nederst og på yttersiden av lårbenet.

Smerte som oppstår rundt og under kneskålen heter “patellofemoralt smertesyndrom”. Denne tilstanden er heller ikke uvanlig i forbindelse med løping. Denne tilstanden kan også gi symptomer når man sitter med bøyd kne i lengre tid. Trappegang og hopping er andre aktiviteter som kan provosere smerte.

Del 2: Hva forårsaker runner’s knee?

Det er flere faktorer som kan bidra til utviklingen av runner’s knee. Overbelastning ved store mengder løping, løpeteknikk, svake muskler, kan alle spille inn. Det er som oftest en problematikk relatert til totalbelastning. Enkelt forklart:

For mye, for ofte, for fort og med for lite hvile.

Det er viktig å merke seg at runner’s knee/løperkne ikke bare påvirker løpere, men kan også oppstå for de som deltar i aktiviteter som involverer gjentatte knebøy, hopping eller løfting.

Del 3: Hvordan settes diagnosen?

Det finnes ingen gode kliniske tester for å konstatere runner’s knee. Så hvordan setter man diagnosen? 

 En god sykehistorie og utelukkelse av andre kneskader som for eksempel menisk- eller båndskade er viktig. Videre bør det gjøres en vurdering av funksjonen din ved blant annet knebøy og hoppetester. Naturligvis undersøker man også området hvor smertene forekommer. Er det ømhet og smerte ved trykk over visse strukturer så er det gode indikatorer for diagnosen.

Diagnostisk ultralyd er en enkel og effektiv måte å foreta bildediagnogstikk over området. Ved typiske smerter på utsiden av kneet (iliotibialt smertesyndrom) kan det forekomme hevelse/væskedannelse under senen hvor det forekommer kompresjon av sensitivt vev over lårbenet. I tillegg kan senevevet endre seg og bli fortykket. Dette er enkelt å se på ultralyd. Annen bildediagnostikk som røntgen eller MR er sjeldent nødvendig og kostbart. Det er ikke anbefalt ved mistanke om løperkne. Diagnostisk ultralyd kan utføres på Behandlerverket sine klinikker.

Del 4: Forebygging og behandling av runner’s knee. 

Nå som vi har forstått hva runner’s knee er og hvorfor det oppstår, er det på tide å se nærmere på hvordan du kan forebygge og håndtere tilstanden. 

Her er noen nyttige tips:

  • Belastningsstyring. Det viktigste er å endre belastningen på irritert vev. Det anbefales å opprettholde en viss mengde aktivitet, men redusere aktiviteten som forårsaker smertene, så kroppen får tilhele seg selv. 
  • Styrketrening. Inkluder regelmessig styrketrening i treningsrutinen din, med fokus på øvelser for muskulatur på utsiden av hoften og den store muskelen på fremsiden av låren. Dette kan være øvelser som sideliggende strake benløft, utfall, oppsteg på step og knebøy.

En balanse av de to ovennevnte punktene er essensen i behandlingen av runner’s knee/løperkne. Man må først roe ned symptomene uten nødvendigvis å bli helt inaktiv, for deretter å gradvis øke treningsmengden igjen i kombinasjon med styrketrening. I tillegg til dette har noen studier påvist at riktig informasjon til pasienten av diagnosen, taping eller tilpasset ortoser kan være nyttig i behandlingen. Det foreligger ingen god forskning på behandling med trykkbølger (rESWT) og andre manuelle behandlingsteknikker, men vi vet av erfaring at flere opplever bedring av det. Dog er det aller viktigste i et behandlingsforløp de to nevnte punktene.

Runner’s knee kan være en langvarig og frustrerende skade, så riktig diagnose og individuelt tilpasset belastningsstyring og behandling er viktig for å bli smertefri og gjenoppta ønsket aktivitet og trening. Våre behandlere på Fornebu og Løren besitter god kompetanse for å kunne hjelpe deg med dette. Ta kontakt om du har behov for hjelp.

Referanser: