Karpaltunnelsyndrom begynner ofte som smerte i håndflaten og fingrene. Det kan være en irriterende og ubehagelig opplevelse som kan gå utover funksjonen i hverdagen, både på jobb og i fritiden. Noen kan oppleve plagene ved bruk av tastatur og andre  på sykkeltur. I dette blogginnlegget vil vi se nærmere på hva karpaltunnelsyndrom er, hvorfor det oppstår og hva man bør gjøre dersom man tror man har karpaltunnelsyndrom.

Hva er karpaltunnelen?

Karpaltunnelen er en kanal i håndleddet som dannes av et bånd av bindevev kalt fleksorretinaklet og håndleddets knokler. Gjennom denne kanalen går både muskelsener og to av hovednervene i hånden. Disse nervene sender nerveimpulser til flere muskler i underarmen og hånden, styrer bevegelser og gir oss følesans i hånd og fingre.

Hva er karpaltunnelsyndrom?

Karpaltunnelsyndrom oppstår når den største nerven (nervus medianus) som går gjennom karpaltunnelen i håndleddet blir komprimert eller klemt. Dette kan føre til smerte, nummenhet/prikking og svakhet i håndflaten og tommelen. Pekefinger og langfinger blir vanligvis også påvirket. Når følesansen og motorikken i dette området blir endret kan selv de enkleste oppgaver for hånden bli vanskelig å utføre.

Hvorfor oppstår karpaltunnelsyndrom?

Årsakene til karpaltunnelsyndrom kan variere, men noen av de vanligste er:

  • Overbelastning av håndledd og/eller fingre ved repetitivt arbeid
  • Under graviditet – dette grunnet økt væske i kroppen
  • Tidligere skade eller brudd i håndledd
  • Diabetes
  • Artritt

Karpaltunnelsyndrom er den vanligste grunnen for nervesmerter i underarm/hånd. Det er vanligst å få denne plagen i 40-60 års alderen og kvinner har 10 ganger større sjanse for å få det enn menn.

Hva bør man gjøre hvis man har symptomer på karpaltunnelsyndrom?

Hvis man mistenker at man har karpaltunnelsyndrom eller opplever smerter som ligner dette, bør man oppsøke helsepersonell for en nøyaktig diagnose og anbefalinger om riktig behandlingsløp. I noen tilfeller vil det være nødvendig med en henvisning til ultralyd eller MR for å kunne bekrefte diagnosen. Behandling av karpaltunnelsyndrom avhenger av alvorlighetsgraden av symptomene og årsakene til tilstanden. 

Her er noen av de vanlige behandlingsalternativene:

Konservativ behandling:

I første omgang vil det være lurt å avlaste aktiviteter som trigger symptomene. Dette kan gjøres med immobilisering av håndleddet ved å bruke en håndleddsstøtte/skinne om natten for å redusere presset på nerven. Det er ingen studier som har vist at bruk av skinne hele døgnet fungerer bedre enn bare om natten. 

Samtidig har forskning vist at langvarig redusert bevegelighet i nervene i karpaltunnelen kan resultere i økt ansamling av væske (ødem) og dannelse av arrvev, noe som kan føre til redusert mobilitet. Våre terapeuter kan veilede deg med spesifikke øvelser for å mobilisere nervene og øke styrken.

Injeksjoner:

Kortisonsteroidinjeksoner kan bidra til å lindre smertene. En studie fra 2018 viste dog at det ikke var særlig forskjell i langtidseffekt på de som har blitt behandlet med kortisoninjeksjon og de med håndleddsstøtte.

Kirurgi:

Hvis konservative behandlingsmetoder nevnt over ikke gir tilstrekkelig lindring, kan kirurgi vurderes. 

Kirurgen vil frigjøre trykke på nerven ved å klippe opp bindevevet som omgir karpaltunnelen. Dette gjøres med lokalbedøvelse og ca. 9 av 10 personer som gjennomfører kirurgi er bedre et år senere. Det er veldig lav risiko for komplikasjoner ved denne type operasjon. Noen kan oppleve gjenværende svakheter i hånd og nummenhet. Derfor vil det også være viktig å trene opp muskulatur og mobilitet samtidig som man gjør noen endringer i hverdagslige oppgaver.

Sammendrag

Karpaltunnelsyndrom kan oppstå hos opptil 4% av verdens befolkning. Hos oss i Behandlerverket kan vi hjelpe med å stille diagnosen og rådføre med rehabilitering. Ved behov for ultralyd har vi også behandlere hos oss som kan utføre en ultralydundersøkelse. Samtidig har våre kiropraktorer og manuellterapeuter på Løren og Fornebu henvisningsrett til spesialisthelsetjenesten hvis kirurgi bør vurderes.

Referanser