Mange har hørt om å få knekt opp ryggen hos kiropraktor eller manuellterapeut.  Dette heter manipulasjonsbehandling, men blir på folkemunne ofte kalt knekking, justering eller korrigering av ledd.

Hvordan utfører man egentlig manipulasjon av ledd og hva er egentlig den «knekkelyden»?

En manipulasjonsbehandling utføres med en rask og koordinert bevegelse i området rundt det aktuelle leddet. Dette medfører en separasjon av leddflatene, danner et undertrykk og grunnet vakuumet som oppstår vil man høre en “”knekkelyd”, også kalt kavitasjon. Det er altså ingen ledd eller bruskskiver som blir flyttet på eller “satt på plass”.

Hva oppnår man ved denne typen behandling?

Redusert bevegelighet i et ledd (ofte kalt “låsning”) kan føre til at nærliggende strukturer som muskulatur, leddkapsel og nervesystem blir påvirket. Dette kan forårsake smerter, ubehag og stivhet. Leddmanipulasjon er et av flere verktøy som brukes ved behandling av slike plager. Hensikten med manipulasjon er å skape smertelindring, og samtidig oppnå bedre funksjon og bevegelse i området hvor behandlingen er påført. Man vet ikke helt eksakt hvorfor behandlingen har smertelindrende effekt, men en av de mest brukte forklaringene er at nervesystemets evne til å redusere smerter bedres.

Det er viktig å bemerke seg at en slik behandling først gjennomføres etter en grundig utredning og undersøkelse av autorisert helsepersonell. Kiropraktorer og manuellterapeuter lærer denne behandlingsteknikken som en del av sin utdanning.

Det finnes ingen høykvalitets studier som konkluderer med at manipulasjon er suverent bedre enn andre tiltak, men nasjonale retningslinjer for korsryggsmerter har manipulasjon som et av sine forslag til smertelindring. Flere behandlere i Behandlerverket bruker manipulasjonsbehandling daglig og har god erfaring med det. Dog er det sjelden en behandling som står alene og bør komplementeres. Andre tiltak som fysisk aktivitet og øvelser/trening gir som oftest raskere bedring og bedre effekt på lang sikt. Er du i behandlingsforløp hos Behandlerverket kan du trene med topp utstyr helt gratis i våre lokaler.

Bestill time hos en av våre dyktige behandlere for å komme i gang med behandling og rehabilitering. Vi vet hva som skal til for at du blir bedre.

Innlegget er skrevet av: Fysioterapeut/manuellterapeut Kristian Brynestad, kiropraktor Eirik Bremnes og fysioterapeut/manuellterapeut Arild Bolset.

Kilder:

  • Bialosky JE, Beneciuk JM, Bishop MD, Coronado RA, Penza CW, Simon CB, George SZ. Unraveling the Mechanisms of Manual Therapy: Modeling an Approach. J Orthop Sports Phys Ther. 2018 Jan;48(1):8-18. doi: 10.2519/jospt.2018.7476. Epub 2017 Oct 15. PMID: 29034802.
  • Huijbregts PA. orthopaedic Manual Physical Therapy — History, Development and future opportunities. In Journal of Physical Therapy. 2010; 15
  • Foster, N. E., Anema, J. R., Cherkin, D., Chou, R., Cohen, S. P., Gross, D. P., … Woolf, A. (2018). Prevention and treatment of low back pain: evidence, challenges, and promising directions. The Lancet, 391(10137), 2368–2383. doi:10.1016/s0140-6736(18)3048
  • Brodal P 2013 Sentralnervesystemet 5. utgave Universitetsforlaget
  • https://www.muskelskjeletthelse.no/wp-content/uploads/2016/06/Nasjonale-kliniske-retningslinjer-korsryggsmerter-2007-Fullversjon.pdf