Spennings­hodepine

Visste du at spenningshodepine er den vanligste varianten av hodepine? Spenningshodepine er også kjent som tensjonshodepine, tensjonstypehodepine og stresshodepine. De fleste vil oppleve denne typen hodepine en eller flere ganger i livet, og er den vanligste hodepinen uten underliggende årsak. Den er derfor definert som en primær hodepine. Den kommer gjerne i episoder og kan vare i flere dager.

Årsaken til spenningshodepine kan være mange og sammensatt, men som navnet antyder kan den skyldes anspenthet og spenninger i nakke, skulder- og kjevemuskulatur. En økt spenning kan være resultatet av perioder med stress, redusert søvnkvalitet og andre psykososiale faktorer.

Vanlige symptomer på tensjonshodepine:

  • Hodepinen opptrer som et bånd eller press rundt hodet
  • Mange opplever at det stammer fra nakken
  • Smertene er av trykkende eller pressende karakter
  • Tiltar typisk utover dagen, og kan fortsette slik flere dager
  • Ikke forbundet med kvalme eller oppkast
  • Fysisk aktivitet forverrer som regel ikke smertene
  • Smerteintensiteten medfører sjelden at man må slutte med det man driver med

En grundig sykehistorie og klinisk undersøkelse er viktig når du kommer til oss i Behandlerverket slik at vi kan finne ut hvilken behandling du sannsynligvis vil respondere best på. Diagnosen – spenningshodepine – vil ofte kunne stilles basert på sykehistorie. Den kliniske undersøkelsen finner ut om det er nedsatt funksjon i nakkemuskulatur, anspenthet eller stive ledd. Press over disse områdene kan fremprovosere kjente smerter.

Behandlingsplanen du får av oss har som mål å redusere smerte og normalisere bevegeligheten så raskt som mulig slik at du kan returnere til de aktivitetene du vanligvis ønsker å drive med, og helst litt sterkere og mer aktiv enn tidligere. Den vil trolig inneholde behandling i form av øvelser og trening, og/eller manuell behandling av stive ledd og vond muskulatur. Vi tilbyr tross alt gratis rehabilitering og vårt konsept er basert på enkel tilgang trening og behandling.

haley-phelps-S-llxYh3GzI-unsplash