Nakkeprolaps

Visste du at 90% av alle cervikale prolaps oppstår i den nederste, eller nest nederste nakkeskive? Nakken består av 7 nakkevirvler. De er forbundet med mellomvirvelskiver. Deres oppgave er å dempe belastning og støt i hverdagen, samt muliggjøre bevegelse av nakken.

En nakkeprolaps (discus prolaps) oppstår når bruskringen sprekker opp slik at kjernemateriale presses ut av selve skiven. Hvis det legger trykk på eller irriterer en nerverot så kan man få utstrålende smerter i armene, ofte kalt «brachialgi».

Skivebukning (discus protrusion) oppstår ved at ringen av brusk delvis sprekker opp, men det ytre laget er intakt. Bruskringen er da svekket slik at det oppstår en bukning av skiven som kan legge trykk på, eller irritere en nerverot.

De største risikofaktorene for nakkeprolaps er røyking og familiær arvelighet, men alle kan få prolaps i nakken. Det kan oppstå akutt, eller snikende over tid. Det kan være relatert til skade eller traume, men det vanligste er at det oppstår uten kjennskap til hva som kan ha utløst prolapsen.

Symptomer på cervicalt prolaps:

  • Nakkesmerter
  • Strålesmerter i arm/fingre til en side, sjeldent i begge armer samtidig
  • Både nakkesmerter og strålesmerter kan forverres ved særlige hodebevegelser
  • Nummenhet/prikking et visst område av armen
  • Nedsatt kraft til visse bevegelser av arm, håndledd eller fingre
  • Akutt start med smerter, eller snikende over tid

En grundig sykehistorie og klinisk undersøkelse er viktig når du kommer til oss i Behandlerverket. Undersøkelsen er viktig for å finne ut av i hvilken skive prolapsen er og om det påvirker muskelstyrke eller følesans. Ofte er undersøkelsen tilstrekkelig, men er det behov for ytterligere bildediagnostikk kan kiropraktorer og manuellterapeuter henvise til dette. De kan også henvise til legespesialister hvis det er behov for kirurgisk vurdering.

De fleste nakkeprolapser og skivebukninger har ikke behov for å bli tatt bilde av eller undersøkt av kirurg med tanke på operasjon. Man kan være ganske smertepreget de første par måneder, men så blir de oftest bedre av seg selv. En grundig undersøkelse og tilpasset behandlingsplan er et nødvendig tiltak. Manuell behandling som for eksempel traksjonsbehandling og øvelser tilpasset dine symptomer har ofte smertelindrende effekt. Det er uansett viktig å holde seg i bevegelse og hos Behandlerverket kan du gjøre rehabilitering helt gratis. Vårt konsept er tross alt basert på enkel tilgang til behandling og trening.

Mann i våtdrakt som strekker ut nakke og skuldre