Lumbago / Korsryggsmerter

Visste du at 80% av Norges befolkning kommer til å oppleve lumbago, eller det vi på norsk kaller uspesifikke korsryggsmerter, en gang i løpet av livet?

Vondt i korsryggen er den vanligste årsaken til muskel- og skjelettsmerter i Norge. Normalt sett er det helt ufarlig, men det kan være forbundet med kraftige smerter, stivhet og endret bevegelighet av ryggen. Korsryggsmerter kan oppstå akutt eller gradvis og det kan bli raskt bedre, men tilbakefall og langvarige plager er ikke uvanlig.

Årsaken til korsryggsmerter er sjeldent en enkelt hendelse, selv om det ofte kan oppleves slik. I realiteten er det mange og sammensatte årsaker til hvorfor man får vondt i korsryggen. Inaktivitet, eller plutselig økt belastning er vanlige årsaker. Av den grunn bør behandlingsplan og oppfølging tilpasses individuelt slik at man får den beste hjelpen til å forebygge tilbakefall senere i livet.

Typiske symptomer på vond korsrygg er:

  • Smerter og stivhet i korsryggen
  • Skjev rygg pga smerter
  • Kan føles som at ryggen svikter ved bevegelse
  • Vondt å bøye seg til en side eller flere
  • Bedre å være i bevegelse eller ligge i ro
  • Strålende smerter ned i et eller begge ben

En grundig sykehistorie og klinisk undersøkelse er viktig når du kommer til oss i Behandlerverket slik at vi kan finne ut hvilken behandling du sannsynligvis vil respondere best på.

 

Det er hovedsakelig tre tiltak som har dokumentert effekt på lumbago.

  • Smertestillende medikamenter
  • Manuell behandling
  • Trening/rehabilitering

 

Behandlerverket kan dessverre ikke hjelpe deg med reseptbelagte medikamenter, men vi er veldig god på behandling og trening. Vi tilbyr tross alt gratis rehabilitering og vårt konsept baserer seg på enkel tilgang til begge deler.

Behandlingsplanen du får av oss har som mål å redusere smerte og normalisere bevegeligheten så raskt som mulig slik at du kan returnere til de aktivitene du vanligvis ønsker å drive med, og helst litt sterkere og mer aktiv enn tidligere. Den vil trolig inneholde behandling i form av øvelser og trening, og/eller manuell behandling av stive ledd og vond muskulatur.

Som nevnt er overvekten av korsryggsmerter ufarlige, men det kan være underliggende sykdom som gir smerter i korsryggen og de er viktige å fange opp for å henvise til videre utredning.

Lumbago