Krystallsyken

Visste du at krystallsyken er den vanligste årsaken til akutt svimmelhet? Det antas at 1-2% av befolkningen får krystallsyken årlig. Tilstanden er mest vanlig hos eldre fordi krystallene blir mer porøse ved aldring.

Krystallsyken eller Benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV), er en tilstand som oppstår når små, faste partikler av kalsiumkarbonat har løsnet i det indre øret og skaper en følelse av at omverdenen snurrer rundt. Episodene varer vanligvis mindre enn 30 sekunder og de blir kun utløst av posisjonsendringer av balanseorganet vår, det vestibulære systemet. Siden krystallene består av kalsiumkarbonat vil forstyrrelse i kalsium stoffskiftet, benskjørhet og vitamin D mangel kunne øke risikoen for BPPV. Andre kjente årsaker til krystallsyken er hodetraume og underliggende sykdommer som Menieres sykdom og labyrintitt.

Det kan være mange årsaker til akutt oppstått svimmelhet. Dersom svimmelhet har medført besvimelse bør lege oppsøkes. Krystallsyken er en helt ufarlig form for svimmelhet som sjelden varer mer enn 3-6 uker, men tilbakefall er ikke uvanlig. Tilstanden kan gå over av seg selv, men behandling eller reponeringsøvelser vil oftest gi raskere bedring.

Vanlige symptomer på krystallsyke:

  • Korte og kraftige anfall med svimmelhet hvor pasienten føler at verden spinner rundt.
  • Anfallene trigges av hodebevegelser som å legge seg ned, reise seg opp, snu seg rundt i sengen eller andre brå hodebevegelser.
  • Ufrivillige øyebevegelser (nystagmus) som varer like lenge som anfallet varer.
  • Ustøhet og ørhet ved normal bevegelse.
  • Kvalme og oppkast kan forekomme.
  • Anfallene kan komme mange ganger daglig, i flere dager, men varer sjelden lengre enn 30 sekunder.

En grundig sykehistorie og klinisk undersøkelse er viktig når du kommer til oss i Behandlerverket slik at vi kan finne ut hvilken behandling du sannsynligvis vil respondere best på. Diagnosen – krystallsyke/BPPV – vil ofte kunne stilles basert på spesielle tester som utløser ufrivillige øyebevegelser.