Skiveprolaps korsrygg og skivebukning

Visste du at mange går rundt med skivebukninger og prolapser uten at de gir symptomer? Ryggraden består av ryggvirvler og imellom hver virvel finner man bruskskiver. Disse skivene fungerer som støtdempere under bevegelse.

Bruskskivene imellom ryggvirvlene fungerer som støtdempere under bevegelse og består av en ring av hard brusk som omslutter et mykere kjernemateriale. I disse mellomvirvelskivene kan man få skader som skiveprolaps (discus prolaps) og en variant av diskusprolaps som ofte kalles, skivebukning (discus protrusjon).

Skiveprolaps oppstår når den harde bruskringen sprekker opp slik at kjernemateriale presses ut av selve skiven. Hvis det legger trykk på eller irriterer en nerverot så kan man få utstrålende smerter i bena, ofte kalt «isjias».

Skivebukning oppstår ved at ringen av brusk delvis sprekker opp, men det ytre laget er intakt. Bruskringen er da svekket slik at det oppstår en bukning som kan legge trykk på, eller irritere en nerverot.

Noen risikofaktorer for lumbalprolaps og skivebukning er belastende og ensidig arbeid, røyking, og kraftig overvekt. Dog er familiær arvelighet den største årsaken. Har man familiemedlemmer som har hatt det så har man en større sjanse for å få det selv. Det er vanligst å få skiveprolaps når man er mellom 35 og 50 år.

Vanlige symptomer på skiveprolaps og skivebukning:

Vanlige symptomer på skiveprolaps og skivebukning:

  • Strålende / murrende / ilende smerte i ett eller begge ben, og gjerne lavere enn kneet
  • Smerten er større i benet enn ryggen
  • Redusert følesans i huden over et gitt område, oftest på legg og rundt fot/tær
  • Svekket muskelkraft i noen muskler
  • Smerter provoseres i visse stillinger
  • Lokale ryggsmerter
  • Kan gjøre vondt å stå, sitte, eller bevege seg rundt

Noen prolapser kan være så alvorlige at du har behov for akutt helsehjelp. Du bør oppsøke lege/sykehus raskt hvis du:

  • Kjenner svakhet i beina
  • Mister kontroll over blære eller endetarm
  • Føler deg nummen i seteregion og kjønnsorgan

Disse symptomene kan bety at en diskusprolaps trykker på nervene som går til urinblære. Da trenger man akuttbehandling på sykehus.

En grundig sykehistorie og klinisk undersøkelse er viktig når du kommer til oss i Behandlerverket. Undersøkelsen er viktig for å finne ut av mellom hvilke ryggvirvler prolapsen er og om det påvirker muskelstyrke eller følesans. Ofte er undersøkelsen tilstrekkelig, men er det behov for ytterligere bildediagnostikk kan kiropraktorer og manuellterapeuter henvise til dette. De kan også henvise til legespesialister hvis det er behov for kirurgisk vurdering.

De fleste prolapser og bukninger har ikke behov for det og blir ofte bedre av seg selv over tid, men en grundig undersøkelse og tilpasset behandlingsplan er uansett være lurt.  Det er viktig å forsøke å holde seg i bevegelse, og i noen tilfeller kan det være smertelindrende med behandling, som for eksempel traksjonsbehandling og øvelser tilpasset dine symptomer. Hos Behandlerverket kan du gjøre rehabilitering helt gratis. Vårt konsept er tross alt basert på enkel tilgang til behandling og trening.

Skiveprolaps korsrygg og skivebukning